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 SUMMARY OF ATTORNEY GENERAL OPINIONS 
 ON ELECTION ISSUES 
 JANUARY 1, 2007 THROUGH DECEMBER 17, 2010 
 
 Prepared by Phil Carter  

Special Assistant Attorney General 
 

NOTE: Opinions added since last revision are in bold type. 
 

 
ELECTIONS-BALLOTS (#63-A) 

 
The failure to print the names of unopposed candidates on a primary election ballot does 

not relieve the executive committee from the obligation to certify such unopposed 
candidates as nominees.  There is no requirement that an unopposed candidate in 
a primary election receive a vote in order to be declared the nominee.  (Allen, 
5-18-07) (63-A) 

  
The TSX Memory cards used in a primary may be cleared for the ensuing general election.  

(Metzler, 10-19-07) (63-A) 
 
The name of one who attempts to withdraw as a candidate subsequent to the printing of 

the ballots cannot lawfully be omitted from the ballot.  At the request of the 
candidate, notices may be placed at the polling places informing voters that the 
candidate does not intend to serve if elected.  (Hosemann, 4-11-08) 

 
4. Titles for the various offices up for election are listed in the following order: 

(a) candidates for national office; (b) candidates for statewide office; (c) 
candidates for state district office; (d) candidates for legislative office; (e) 
candidates for countywide office; (f) candidates for county district office.  
The order in which the titles for the various offices are listed within each of 
the categories is left to the discretion of the officer charged with printing the 
official ballot.  (Bracey, 9-10-08) (#63-A) 

 
5. Hyphenated names appearing on ballots should be alphabetized based on 

the first name in the hyphenated series.  (Bluntson, 4-24-2009) (#63-A) 
 
6. The person serving as mayor on the date a municipal election is 

voided is entitled to serve as a “holdover” pending the outcome of a 
new election.  (Griffin, 10-22-10) (#63-A) 

 
ELECTIONS-CONTESTS (#63-B) 
 
1. A county board of supervisors may pay for legal counsel to defend an election 

contest upon a finding that the county has an interest in the matter.  (Phillips, 
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1-30-2009) (#63-B) 
 
ELECTIONS-COMMISSIONERS (#64) 
 
1. Section 23-15-491(2)(b) authorizes the commissioners of counties utilizing DRE 

voting equipment to conduct training sessions on such equipment and be 
compensated a per diem of $84 for not more that the number of days authorized by 
that statute based on population.  Training days are separate from purging days.  
(Ivy, 6-1-07) (#64) 

 
2. Party nominees certified by an executive committee are subject to determinations by 

election commission, consistent with the facts, that each such nominee meets the 
qualifications to hold the office he or she is seeking or will, subject to no 
contingencies, meet those qualifications on or before the date of the general election.  
(Arbuthnott, 9-12-07) (#64) 

 
3. Election commission may appoint uncompensated “volunteers.”  No such 

volunteer may act as an election commissioner.  Any such volunteer with access to 
ballots must be deputized in writing and take an oath that he will faithfully perform 
their assigned duties, in accordance with Section 23-15-523.  (Arbuthnott, 
10-12-07) (#64) 

 
Election commissions are required to keep minutes.  Those minutes are to be a public 

record in the office of the circuit clerk.  The DRE equipment are required to be 
demonstrated throughout the county in the initial year such equipment is used.  
Thereafter the equipment must be placed on public exhibition and demonstrated 
during the month preceding each primary and general election.  The delivery of 
DRE units to polling places is the duty of the election commission for which they 
may claim a per diem subject to the limitations of Section 23-15-153.  (Robinson, 
3-14-08) (#64) 

 
5. A brief video recording inside a polling place by the news media which is not 

disruptive of an election should be allowed.  (Sanford, 4-4-08) (#64) 
 
6. The decision to send notices to voters who are believed to have moved out of the 

county and the placing of their names on an inactive list is an act of the election 
commission as a whole and not individual commissioners doing it on a district by 
district basis.  (Wilson, 5-2-08).  (#64) 

 
7. A board of supervisors has no authority to take any action which may limit or 

prevent an election commissioner in performing his duties prior to the filing of the 
annual training certificate by April 30.  A board of supervisors has no authority to 
pay an election commissioner’s per diem unless the training certificate is filed by 
April 30 of each year.  (Wilemon, 5-23-08) (#64) 

 



 
 3 

8. There is no authority for a county election commission to place a voter’s name on 
an inactive list based on a failure to vote without first sending a confirmation card 
pursuant to the NVRA.  Failure to vote over a long period could be viewed by a 
county election commission as an indication that such voters may no longer reside 
within the county.   Election officials must inform an individual who voted by 
affidavit ballot as to how he or she can determine whether the vote was county and 
if it was not counted the reason why is was not counted.  A returned jury summons 
may be viewed as evidence that a voter no longer resides in the county and would 
justify sending a confirmation card.  Agreements between county election officials 
to produce the registration books and poll books for each municipality entered into 
between 1-1-06 and 6-5-06 are voidable.  (Hafter, 5-30-08) (#64) 

 
9. There is no authority for a municipality to appoint an alternate election 

commissioner to act as election commissioner in case of illness of the regularly 
appointed commissioner.  (Lawrence, 6-13-08) (#64) 

 
10. The statutory maximum number of per diem days county election commissioners 

are allowed to claim refers to each individual commissioner, provided each such 
commissioner has actually worked those days.  (Hafter, 8-29-08) (#64) 

 
11. A board of supervisors has no authority to limit the number of available voting 

machines to be used in an election.  It is within the sole discretion of the election 
commission to determine the number of machines to be used in general and 
special elections.  (Poff, 10-24-08) (#64) 

 
12. An election commission is not bound by the actions, internal forms or 

procedures followed by its predecessors in office.  However, preclearance 
under the Voting Rights Act may be required.  Unless a record is 
specifically exempt by law, they are public records subject to inspection and 
copying by the public.  Minutes of a public body, including election 
commissions, are public records. All meetings of an election commission 
are subject to the open meetings law.  Notice of public meetings must be 
provided in accordance with Section 25-41-13.  Retention schedules for 
county election records are published on Miss. Dept. Of Archives and 
History’s website.  (Ivy, 2-13-09) (#64) 

 
13. An election commissioner may not appoint his son as an election 

manager.  An election commissioner may not participate in the son’s 
nonpartisan campaign for a judicial office.  An election manager may 
not participate in his brother’s nonpartisan campaign for a judicial 
office.  (Miller, 6-18-10) (#64) 

 
ELECTIONS- PARTY EXECUTIVE COMMITTEES (CITY) (COUNTY) 
     (STATE) (#66) 
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1. It would be an inherent conflict of interest for members of a party executive 
committee to serve as poll workers in an election that their committee is conducting 
and is prohibited.  (Brunni, 12-7-07) (#66) 

 
ELECTIONS-GENERAL (#67) 
 
1. A resolution board is not required to reassemble to review affidavit ballots.  

(Glaskox, 3-5-10) (#67) 
 
ELECTIONS-MISCELLANEOUS (#68)  
 
1. Whether or not providing transportation and meals to voters constitutes 

buying votes is a question of fact to be determined by a court.  (Smith, 9-3-10) 
(#68) 

 
ELECTIONS-MUNICIPAL (#69) 
 
1. The Secretary of State and the Attorney General are authorized as election officers 

to send observers into polling places during municipal elections.  (Perkins, 
10-20-2009) (#69)  

 
2. An incumbent selectman or alderman may hold over in office until a successor is 

duly elected and qualified.  (Barbour, 5-1-09) (#69) 
 
3. If only four people qualify as candidates for a five-member board of aldermen, a 

vacancy in the fifth position will occur on the first day of the new term, that must be 
filled by a special election in accordance with Section 23-15-857.  (Williams, 
4-17-09) (#69) 

 
4. Residence for electoral purposes is a question of fact.  The purchase of a car 

tag does not automatically change one’s residence.  (Ramsay, 11-8-10) (#69) 
 
ELECTIONS-MANAGERS, CLERKS, BAILIFF, SPECIAL, GENERAL & PRIMARY  
(#69-A) 
 
1. If, as a matter of fact, a party executive committee actually programmed the voting 

machines and the circuit clerk provided assistance in such programming, the circuit 
clerk would be entitled to claim per diem for each day or period of not less than five 
(5) hours accumulated over two or more days he or she was engaged in such 
activity subject to the limitation on days set forth in Section 23-15-153.  (Dulaney, 
6-13-08) (#69-A) 

 
2. The statutory requirement that poll workers be of different political parties 

does not apply to primary elections.  (Gilmore, 7-23-10) (#69-A) 
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ELECTIONS-PRIMARY (#70) 
 
1. Being charged with a crime does not disqualify one from being a candidate.  There 

must be a felony conviction.  One convicted in another state on or after December 
8, 1992 of a felony which is also a felony in Mississippi is disqualified from being a 
candidate.  If an executive committee as a whole determines, consistent with the 
facts, that the purchase of a laptop constitutes an expense incurred in the discharge 
of the duties of members of the committee or secretary, such expenditure could 
lawfully be made.  (Walsh, 3-16-07) (#70) 

 
2. Nicknames of candidates should not be used unless the officials in charge of the 

election determine, consistent with the facts, that the appearance of the nickname 
on the ballot is necessary in order to identify the candidate to the voters.  
(Coleman, 3-23-07) (#70) 

 
ELECTIONS-QUALIFICATION OF CANDIDATES (#71) 
 
1. Party executive committee may not disqualify a candidate based on disloyalty to 

the party.  Such committee may require potential candidates to pledge 
prospectively that they intend to support the candidates that are nominated in the 
primary.  (Nicholson, 1-29-07) (#71) 

 
2. There is no prohibition against an individual serving simultaneously as a member 

of a county school board and county circuit clerk.  (Maples, 2-16-07) (#71) 
 
3. A candidate for a party nomination in a primary election may withdraw by 

submitting a written notice of withdrawal to the secretary of the proper executive 
committee prior to the printing of the official ballot.  (Banks, 4-26-07) (#71) 

 
4. A member of a county party executive committee may seek the position of City 

Commissioner while simultaneously holding the position of chairman of the 
Coahoma County Democratic Executive Committee.  (Seals, 4-24-09) (#71) 

 
5. An individual convicted of a felony in federal court in 1989 is eligible to be a 

candidate for office.  Any federal conviction on or after December 8, 1992 is 
disqualiying.  (Saulters, 3-26-10) (#71) 

 
6. A candidate for the office of constable must run in the district in which he 

resides.  (Wilson, 9-3-10) (#71) 
 
ELECTIONS-CAMPAIGN CONTRIBUTIONS & EXPENDITURES (#71-A) 
 
1. Candidates and political committees are required to file pre-election 

campaign finance disclosure reports prior to special elections.  (Hillman, 
6-8-10) (#71-A) 
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ELECTIONS-QUALIFICATIONS TO VOTE (#72) 
 
1. The crime of possession of a stolen firearm constitutes the crime of receiving stolen 

property and is disenfranchising.  (Loftin, 6-1-07) (#72) 
 
2. A conviction of the crime of conspiracy to commit murder is not disenfranchising.  

(King, 9-25-09) (#72) 
 
3. The office of Attorney General has identified twenty-two crimes that should be 

disenfranchising.  They are: 1) Arson; 2) Armed Robbery; 3)Bigamy; 4) Bribery; 
5) Embezzlement; 6) Extortion; 7) Felony Bad Check; 8) Felony Shoplifting; 9) 
Forgery; 10) Larceny; 11) Murder; 12) Obtaining money or goods under False 
Pretense; 13) Perjury; 14) Rape; 15) Receiving Stolen Property; 16) Robbery; 17) 
Theft; 18) Timber Larceny; 19) Unlawful Taking of Motor Vehicle; 20) Statutory 
Rape; 21) Carjacking; and 22) Larceny Under Lease or Rental Agreement.  
(Heggie, 7-9-09) (#72) 

 
4. The fact that an individual who has moved out of the county still owns property in 

the county does not entitle that individual to remain on the voter rolls.  (Smylie, 
12-18-09) (#72) 

 
ELECTIONS-REGISTRARS (#73) 
 
1. County registrars are entitled to receive a per diem for each day spent, either 

personally or through a deputy assisting the county election commission, county 
party executive committees and board of supervisors (only when the board is acting 
as the election commission pursuant to Section 23-15-215) subject to statutory 
limitations.  Each election is treated separately when determining the number of 
days for which a county registrar is entitled to receive a per diem.  (Graves, 
5-23-08) (#73).  

 
2. The registration of voters by deputy county registrars, even though they are 

not deputy municipal clerks, are registrations as county voters which, as a 
matter of law, will also register them as municipal voters if they are residents 
of a municipality within the county.  (Ramsay, 11-15-10) (#73) 

 
ELECTIONS-VOTING MACHINES & ELECTRONIC VOTING (#76) 
 
1. Election officials may clear memory card of the Diebold TSX Direct Recording 

Electronic Voting Equipment at any time after the certification of the election, and 
in any case must do so in a timely manner so as to not delay logic and accuracy tests 
and other required preparations for the next election.  (Rigsby, 10-5-07) (#76) 

 
ELECTIONS-LOCAL OPTION-BEER & WINE/LIQUOR (#76-A)  



 
 7 

 
1. A local option liquor referendum may not be placed on an anticipated special 

election runoff election ballot.  (Cadle, 9-24-10) (#76-A) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


